srijeda, 21. prosinca 2016.

Zima, zima ...

  Ponovo nam na tevi najavljuju zimu, kao da nije dovoljno je..eno hladno. Ne kužim što se tu ima najavljivati, pa zima je to svi znaju. Uz to još gledam neku fotku mog prijatelja Staneta sa ultra maratona Apatin – Osijek. Umotan ko mumija, ne mogu ga niti prepoznati ali na FB stoji da je to on i odgovorio je na na moj komentar-zajebanciju kako nam je u Medulinu bilo sunčano, toplo, dobar grah, pivo i samo je on falio da bude sve prva liga. Kad vidim onu maglu, inje, skoro kao u sibiru. Odmah mi je zima oko srca. J.e mi se ja u toplom čitam neku studiju baš o utjecaju temperature na maratonske rezultate. Sve mi je to nekad kao bilo jasno i jednostavno. Meni paše toplije ali kad je jako toplo onda je fakat bolje vrijeme za pivce u hladu nego za trčanje. Drugi mrze toplo, a "Rudiša" posebno. Tako ispada da je temperatura kao moda, automobili ili žene. Jedni vole ovakve, drugi onakve ili na kraju svi one sa velikim ... Uglavnom tim francuskih istraživača na čelu sa Nour El Helou je u 2012. godini objavio “analizu utjecaja faktora okoline na rezultate u maratonu”, analizirajući deset zadnjih od svih najvećih svjetskih maratona(London, Berlin, Paris, Boston, Chicago i New York). Analiza uključuje izradu statističkih alata i postupaka kojim su obrađeni dostupni podatci trkača podijeljenih u nekoliko grupa(kategorija). Veći dio analize se zapravo bavi metodologijom ali to mogu preskočiti iako imam neke zadrške po tom pitanju jer se u svom poslu dosta bavim statističkim obradama. Grupe su podijeljene ovako: vrhunski trkači i trkačice oko 1%(prosječna brzina za muškarce 2:41), grupa sa 25% od najboljih rezultata, grupa sa 50% i grupa sa 75%. Unutar svake grupe je postojala slična po trendu mada ponešto drugačija raspodjela rezultata u zavisnosti od temperature. To je i bilo u skladu sa postojećim opažanjima da se utjecaj temperature na trkača mijenja sa brzinom trčanja. Jednom riječju nije isti za spore i brze trkače. Odmah me podsjetilo na vic o Muji, kamili(devi) i englezima, ono kad se deva smrzla ... Samo što je ovo potpuno naopako. Vic Vam neću sad pričati ali studija pokazuje da postoji optimalna temperatura za određenu brzinu trčanja te da ona naizgled pada linearno sa porastom brzine trčanja. 

                    Slika 1 Promjena optimalne temperature sa brzinom trčanja

Veliki broj podataka svih grupa osim one vrhunske daje dobru statističku bazu za analizu i podatci za žene te muškarce imaju slične trendove. Ali postoji jako odstupanje za 1% grupu žena čiji podatci izlaze potpuno van tog pravca. To odstupanje nema potpuno jasnog objašnjenja, zapravo nikakvog ali postoje pokušaji da se objasni bitnim odstupanjem u tjelesnoj težini vrhunskih trkačica u odnosu na vrhunske trkače za što treba možda još povećati broj uzoraka i maratona za testiranje kako bi se otklonilo eventualno slučajno odstupanje. Slično razmišljanje je izrazio John Davis autor nekoliko knjiga o dugoprugaškom trčanju i mnogih članaka na web stranicama Runners Connect i Running Writing sa kojih sam i skinuo ove dijagrame jer u studiji su malo više zakukuljeni.

Evo linka na studiju: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0037407

Srećom ne ganjam svjetski rekord jer bi po toj studiji morao trčati neki maraton na kojem je temperatura blizu jednog stupnja. To je meni ...brrrr. Povećanje temperature od optimalne ima sličan utjecaj kao i smanjenje. Postotak usporavanja raste sa krivuljom koja se može aproksimirati kao kvadratna odnosno liči na parabolu. Usporavanje trkača zbog odstupanja temperature od optimalne znači nije linearno već je značajno veće pri većem odstupanju. Ja sam do sad smatrao da je linearno jer su neki autori nudili tablice za korekcije koje nisu uzimale u obzir niti samu brzinu trčanja niti odstupanje od optimuma. Uglavnom su navodile optimum od oko 10 stupnjeva, manje više.  

        Slika 2 Smanjenje brzine trčanja u postotcima pri odstupanju od optimalne temperature

Iako zbog specifičnosti svakoga od nas vrlo teško možemo točno predvidjeti temperaturni utjecaj ne smijemo ga zanemariti pa je svaka prognoza bolja od pogađanja. Osim ako prognoza nije pogađanje kao kod babe Vande. Tempo utrke treba svakako prilagoditi u skladu sa ovim spoznajama. Nadam se da ćemo u budućnosti imati mnogo preciznije jednostavne alate ili aplikacije koje će pomagati trkačima da pravilno odrede "održivi" tempo utrke. U maratonu to može biti važnije nego što se na prvi pogled čini.

Nema komentara:

Objavi komentar