petak, 9. prosinca 2016.

Dugo, kratko, sporo, brzo, gore i dolje

  Kad govorim kako trčanje treba da bude sve samo ne rutina onda stvarno mislim da tako treba biti. Iznenadite sebe potpuno neočekivanim i ako preživite moglo bi vam biti lijepo i korisno. Baš sam gledao neke podatke "mojih" trkačica i trkača i vidim da svi naginju nekim uhodanim shemama. Tu svakako ubrajam i sebe. No neki baš pretjeruju uvijek isto ili skoro isto.
Usred ovog kaosa zbog povratka ozljede koji mi je poremetio plan odmah na početku odlučio sam da promijenim pristup. Lagano, oprezno, malo. To je bila instinktivna ideja kako prebroditi trenutni problem. Zapravo problem se javio usred tog: lagano, malo, oprezno. Ključni igrač je možda zima ali to treba tek dokazati. Dok sam se jučer premišljao hoću li ići ili ne jer sam već odradio onaj kilavi tempo, trčanje na posao i nazad, rekao sebi: neka bude nešto sasvim neočekivano. Neki moji trkači i ..ice su trebali trčati uzbrdice, pa sam otišao da im pravim društvo. Ne treba reći kako je meni i dalje prehladno jer oko 3 C je meni sibir i točka. Ali baš zato sam stavio samo dvije tanke maje ili ću se naviknuti ili crknuti. Rukavice nisam ponio kako bi na uzbrdicama mogao petljati po satu. Oko kilometar i nešto od moje kuće već su me čekali "Rudiša"(ne brinite to je samo nadimak) i njegova bolja polovina te još jedna jako dobra trkačica iz moje kategorije. Rekoh ajmo se još malo više zagrijati jer meni se sve udrvenilo od vrha nosa do palčeva na nogama. Tako smo odvalili još oko 6 i nešto kilometara(meni oko osam), a ja sam još bio kockica leda sa pulsom u podrumu. To je bilo jaaako dugo zagrijavanje na kraju kojeg mi je bilo još više hladno.
 
Cure su radile 5x400 m od zaobilaznice na vrh Vidikovca, a mi 10x250 m na strmijem dijelu. Mislio sam da će bar uzbrdice da me zagriju. Ma jok, noge su pri kraju klecale, srce je skakalo na 160 ali zima nikako da izađe iz mene. Možda je 250 m prekratko. "Rudiša" me rasturao pogotovo u zadnjih 50 m kad mi je jednostavno nestajalo pogona u nogama. J..ga ja imam hendikep u višku od 14 godina, a on bar 20 kila. Nisam siguran kome je zapravo bilo teže. Čini se da je u ovih par tjedana opet brzo upao u formu. To je takav tip trkača ispadne iz forme brzo ali se vrati još brže. Neki treneri zovu takve trkače, trkači sa kratkim zamahom(short or long swing runners). Cure su bile jako dobre i završile su 5x400 otprilike kad i mi tih 10x250. Nisam im uopće "zavidio" što se moraju taljigati do vrha Vidikovca ali mene to isto čeka sljedeći tjedan, nadam se. Ne znam koji sam moj uopće trčao za hlađenje, osim zbog društva jer "bio sam mrtav hladan"(opet parafraziram, pogodite koga ili što). Još da je uz put bila neka birtija pa da sjednemo na pivo. To bi bio pravi trening. Iako sam redovno resetirao "lap" na svakoj dionici nisam uopće gledao vrijeme niti bilo što drugo jer sam jedva čekao da rukav navučem preko prstiju. Zato sam se ne malo iznenadio kad sam kući vidio da sam napravio više od 15 kilometara za trčanje tih par uzbrdica. Je..te koji trening: dugačak ali i kratak, uglavnom sporo ali i jako brzo, malo za gore i malo dolje.
Nisam dugo imao ovakve egzibicije na treningu i jedino je hladnoća konstanta ovih dana. Tek kad sam napokon ručao u osam uvečer i odležao pola sata pod dekicom uz centralno grijanje do daske počela je raditi moja unutrašnja centrala i noge su se tek tad zagrijale. Možda je samo falilo goriva? 

Nema komentara:

Objavi komentar