utorak, 19. prosinca 2017.

Najgore je prošlo?

  Kada nakon nekog lošeg iskustva ili događaja kažemo: "najgore je prošlo", prečesto zaboravljamo da je sa tim "najgore", prošlo i mnogo toga dobroga. Prošlo i više se nikada neće vratiti. Evo već nekoliko dana sunce sve kasnije zalazi iako će zimski solsticij biti tek za koji dan. Moj se trkački dan produžio. Najgore je već prošlo. Prošla je i ova godina koja usprkos dobrom početku nije ispunila moja trkačka očekivanja. Nečemu drugom, boljem se baš nisam posebno niti nadao. Sad već tri tjedna relativno redovno trčim i mislim u sebi kako je najgore prošlo ali me zebe pri pomisli, jeli to zbilja tako?
Kako će se odvijati problem sa stopalom ako povećam kilometražu ovaj tjedan na 50 kilometara? Smijem li pokušati trčati bar neku kratku dužinu, recimo za dva tjedna? Čak i da istrčim do konca godine to što planiram biti će to relativno loša godina. Neznatno lošija od 2016 ali za utjehu ipak mnogo bolja od 2015. To znači manje od 2000 km u godinu dana i možda oproštaj od mojih snova o nekom boljem rezultatu u maratonu. Da se tješim time da nikada prije nisam plivao male maratone i da se još kupam i plivam u moru iako smo debelo u prosincu? Nije to neko postignuće, tu ima baba i čičica koji to rade bez da trepnu, a rezultat u plivanju mi je bio kao da sam trčao maraton preko četiri sata. Ali kad nema boljeg svaki napredak mi je dragocjen.
Nažalost sa tim "najgorim" što je možda prošlo, otišao je i dio moje mladosti i sposobnosti. Kako više ne vjerujem u bitno poboljšanje svog treninga mislim da će rezultati ostati takvi kakvi su bili i lani sa trendom daljeg pada. Planovi od tri sata su prvo reducirani na rekord kategorije "H" u Ljubljani, a sad već razmišljam o 2019-oj kad prelazim u kategoriju I! Do tada bi trebao ostati ispod 3:17 i trenutno mi bar to ne izgleda neosvojivo. Sve mi ovo sliči onom vicu o uspjehu. Kad si dijete uspjeh je kad naučiš sam obrisati guzicu, pa prohodati, .... pa poslije kad ostariš uspjeh je još uvijek sam hodati i na koncu sam obrisati svoju guzicu! A u p... baš sam loše volje. Idem večeras opet trčati možda se nešto prelomi.

Nema komentara:

Objavi komentar