petak, 24. lipnja 2016.

Dr. joj-boli

  Nitko ne voli bol, osim ako niste mazohista. Da sam bar, budio bi se svako jutro ushićen i uz orgazam napravio prve jutarnje korake. Ovako mi ostaje samo da se sa sjetom prisjećam kako me nekad ujutro budila erekcija, a sad križobolja. Kako sa bolovima to obično biva po onoj narodnoj: "sjaši Kurta da uzjaši Murta", nikad te ne boli sve odjednom. Kad intenzivno trčim tada se križa povuku i daju prednost zglobovima stopala i(ili) ahilovoj. Kako pristojno od njih ali bar se naspavam ko čovjek. Ova prošla godina kad se vukla upala simfize i tetiva nije baš bila za spavanje. Sad je super. Čak i kad radim one vježbe na boku nema više bolova ali ipak spavam sa kušinom među nogama. Zapravo zaspim jer kako postaje toplo kušin biva izbačen negdje u neko doba. U toj bolnoj fazi, kad nisam trenirao uzimao sam ponekad tablete za bolove koje mi je pripisao dr. Kovač iz klinike u Ankaranu.
No koristio sam svakodnevno to isto sranje u vidu krema i gelova ali nisam siguran koliko mi je sve to skupa pomagalo ili odmagalo. Zapravo postoji jednostavno pravilo. 
U slučaju akutne ozljede većeg intenziteta poželjno je koristiti anti inflamatorne lijekove. U mom slučaju je doktor bio pripisao i anti reumatike zbog upale koja se proširila na kosti(simfizu). No u svim ostalim slučajevima "normalnih" upala ne treba koristiti takve lijekove. Samo nemojte da bude po onoj, "što dijete zna što je sto kila". 
Do nedavno i ja sam mislio da je poželjno suzbijati upalne procese upotrebom ne steroidnih anti inflamatornih lijekova(NSAID "non-steroidal anti-inflammatory drugs") kao što je ibuprofen.
Kad gledaš malo sve te reklame: "ubi bol .." , "udari bol di je ...", oslobodi se bolova ... nema što nema. Ti ljekovi iskaču iz svake "paštete". Imaju razne nazive koji uglavnom završavaju na "...fen". Misliš, pa to mora da je prava stvar. Možda i nije. 
Prvi put sam se susreo sa negativnom stranom cijele te priče kad sam zbog svoje anemičnosti malo proučavao uzroke i način ratovanja sa tom za trkače pogotovo dugoprugaše čestom boljkom. Mislim da sam možda već i pisao o tome ali da skratim, jedan od indirektnih uzročnika anemije su i lijekovi na bazi ibuprofena jer blokiraju apsorpciju željeza koja je nužna za obnavljanje crvenih krvnih zrnaca što ih nemilice uništavamo svakim našim korakom. Možda ste čuli za to: mikroangiopatska hemolitična anemija(anemija uzrokovana udarcima stopala). Osim toga za kavopije kojih ima dosta među trkačima ima još jedna loša vijest. I kava usporava navedenu apsorpciju pa nije baš najbolja za anemične. Iako sam uvijek malo anemičan ipak volim ujutro popiti kafu. To je prva stvar koja uspije natjerati uspavanu pumpicu da počne kuckati bar 40 puta u minuti prije nego počnem sa jutarnjim vježbanjem. No vratimo se ibr... i tome slično.   
Nedavne studije pokazuju da upotreba tih lijekova može poništiti sve efekte treniranja zbog kojih smo u silnoj želji za rezultatima i zaradili upale. To mi se u prvi mah činilo nelogičnim.
Prvo treba sagledati pravu da tako kažem "ulogu" upale. Nije to naime neka "babaroga" koju treba sasvim izbjegavati i odmah zatući sa glogovim kolcem čim je namirišemo. Zgodan slogan za TV reklamu: "...fen, glogov kolac za bol"! Očekujem lovu za ovu ideju!
Upalni proces je zaštitni mehanizam kojim vaše tijelo pokušava riješiti štetni utjecaj kako bi se oporavilo. To je zapravo početak oporavka. Bez da ulazimo u detalje, nakon naporne vježbe dolazi do raznih mikro oštećenja na staničnoj razini i vaše tijelo aktivira zaštitne mehanizme. Povećava protok specifičnih zaštitnih tijela i tvari na to mjesto što se obično manifestira kroz otjecanje i povećanje temperature. Ujedno su i nervi jače stimulirani, a to izaziva bol. Bez toga oporavak oštećenog tkiva bio bi još dulji. Znači da bi upotrebom protu upalnih lijekova zapravo usporili oporavak. No najveća opasnost leži u tome što se uklanja samo jedan od simptoma, a to je bol. Neki misle da je time problem riješen i nastavljaju sa intenzivnim treningom dok ne dođe do veće štete. Znam, probao sam i to!
Mnoge studije potvrđuju negativan efekat ibuprofena na trening. Tako na primjer studija koju je proveo Dr Stuart J Warden(Department of Physical Therapy, School of Health and Rehabilitation Sciences, Indiana University) nedvosmisleno i laboratorijski potvrđuje da upotreba ibuprofena(i advila) nakon vježbanja usporava oporavak mišića, ligamenata i kostiju.
Jedna opsežna studija(Brazil Ironman Triathlon, Florianópolis, Brazil, May 2008) koja je obuhvatila preko 1200 Ironman takmičara pokazala je da 59,9 % takmičara uzima NSAID u periodu od tri mjeseca prije i za vrijeme utrke. Od toga, 47,4% ih je uzimalo dan prije, 25,5 % neposredno prije i 17,9 % za vrijeme utrke. Ako mislite da zbroj ne štima to je zbog toga što su neki pilule trošili prije i za vrijeme utrke. Siguran sam mnogi i poslije. Veliki postotak je uzimao bez liječničkog recepta(48 %).
Glavni razlog uzimanja tih lijekova prema studiji je bio: liječenje ozljeda i sprečavanje bolova za vrijeme utrke. Većina takmičara nije znala za efekte tih lijekova, pa i njihov utjecaj na gastro-testinalni trakt! Vi sad znate, zato pamet u glavu i još će vam ostati više novca u džepu.  

Nema komentara:

Objavi komentar