petak, 27. prosinca 2019.

Zlatna sredina

 Taj izraz često koristimo da naglasimo kako je obično najbolje ono što nije pretjerano. Na neki način sam već ukazao na to kako maksimalno ponekad ispadne mnimalno kao što je to slučaj sa maksimalističkim prigušenjem kod tenisica. Još su dvije važne osobine tenisica koje možda utječu na povećanje rizika od ozljede. Jedna od njih je lateralna krutost tenisica. To je nešto što većina trkača uopće ne uzima u obzir kod kupnje tenisica. Radi se o krutosti koju testiramo rotiranjem tj. sukanjem pete tenisice u odnosu na prednji kraj.
Možda je moje tenisice koje sam kupio neposredno prije prve utrke i koristio samo na tom prvom polumaratonu zbog toga popljuvao moj ortoped. One su se sukale kao da su čarape što nije ni čudo jer je đon bio izrezan duboko u obliku malih šesterokuta pa iako je bio relativno debeo nije imao nikakvu lateralnu čvrstoću. Jedna vrlo nova studija koja je uključivala 1025 mladih kadeta je istražila utjecaj poprečne krutosti na rizik od "muskulo-skeletarnih" ozljeda. 
Praćenjem u periodu od 9 tjedana uočeno je da je postotak ozljeda 49% niži, a onih koji se smatraju kao "overuse" ozledama i do 52% niži u grupi koja je koristila tenisice umjerene krutosti u odnosu na grupe sa malom ili velikom čvrstoćom. Umjereno je i u ovom slučaju očito dobro.
Što je sa poprečnim savijanjem koje obično provjeravamo ali ponekad ne razumijemo kakva bi trebala biti. Ja sam uglavnom birao malo mekše tenisice koje se lakše saviju i slučajno pogodio. Kad sam na primjer uzeo Adizero Adios koje su dosta flat ali krute tada sam već imao veliki problem sa slabo pokretnim palcem i stalnim upalama u tom zglobu. Mislio sam da će kruća tenisica biti bolja jer će se palac manje savijati ako je tenisica kruća. Istina je da sam u njima bio vraški brz i trčao najbolja vremena na 5, 10 km i gotovo skinuo svoj osobni na polumaratonu u Zagrebu. U Ljubljani sam malo kiksao zbog lošeg vremena odnosno kiše ali bolove koje sam trpio nakon i za vrijeme polumaratona i maratona neću zaboraviti nikada. I tu osobinu tenisica su istražili Kanadski znanstvenici i utvrdili da dodatna ukrućenost djeluje na znatno povećano opterećenje "metatarsophalangeal" zgloba(MTP zglob ili zglob palca) ali i znatno smanjenje opterećenja koljena. Da ne ulazim u detalje objašnjenja dinamike opterećenja važan zaključak je da trkači sa povješću ozljede MTP zgloba ili plantarne trake nebi trebali kupovati tenisice sa povećanom krutošću. Ne zaboravite da su to sad sve one nove tenisice koje obećavaju veći povrat energije i obično imaju umetak od karbonskih vlakana u đonu. Nema druge, bolje mi je da ostanem sporiji nego da patim. 
Još bi mogao pisati o tome kako utječe vezivanje tenisica na ozljede ali mislim da osim u vrlo rijetkim slučajevima većina proizvođača tu previše ne eksperimetira. Dovoljno je reći da tenisica treba biti dobro učvršćena i udobna.
Moj zadnji eksperiment sa Puma NRGY je pokazao da ipak treba biti oprezan sa pojmom udobnosti. Ispostavilo se da one imaju čak sedam rupica za vezice ali vrlo gusto postavljene tako da se vezuju nisko na risu. Problem je vrlo tanak elastičan materijal na peti i oko skočnog zgloba koji jednostavno ne može zadržati nogu u tenisici ako naglo skrećete ili trčite po neravnom terenu. Kao papuče su ok. 
Ne treba ih vezivati niti odvezivati. Nadam se da će bar nešto od ovoga što sam nabrojao pomoći da ne bacate lovu u vjetar jer tenisice su priličan izdatak i da nema sve bezobraznije skupih učešća za utrke to bi bio sigurno i najveći izdatak za trčanje.    
 
     

Nema komentara:

Objavi komentar