ponedjeljak, 29. svibnja 2017.

VO2max

 Ovih dana će se ukazati prilika da oni koji to žele testiraju svoj VO2max na uređaju koji je dobila na posudbu naša kolegica trkačica dr. Helena Blažić iz AK Medulin. Radi se o ergometarskoj bicikli sa svim potrebnim dodatcima za regulaciju i mjerenje opterećenja te utroška kisika i pulsa. Kad budem znao detalje staviti ću sve na FB stranice Maraton Uljanika. O tome što je to VO2max sam već pisao na blogu("Udahni me nježno") i web stranicama kluba, a izaći će uskoro nešto i kroz seriju članaka u Glasu Istre. Tad će vjerojatno proći termin za testiranje. Postoje mnoge dileme o važnosti tog podatka i nisu potpuno razjašnjeni svi mehanizmi koji utječu na njega. Ipak bitno je znati da velika vrijednost znači u neku ruku i veliki trkački potencijal kad se radi o trčanju na duge pruge i općenito u svim sportovima izdržljivosti. Mjerenje se uobičajeno vrši na pokretnoj traci ali i na ergometru sa pedalama. 

Nedostatak ovog metoda mjerenja je u poznatoj činjenici da je maksimalni utrošak kisika moguće ostvariti samo trčanjem dok će na bicikli on pokazati nešto manje vrijednosti. Ta razlika će biti manja za one koji treniraju i na bicikli(triatlonci i biciklisti) dok će trkačima koji nikad ne voze biciklu biti nešto veća razlika. U pravilu utrošak kisika sa porastom opterećenja raste linearno kao i puls da bi pri određenom opterećenju imao plato. Većina treniranih osoba još uvijek može povećavati intenzitet vježbe(trčanja) ali puls i utrošak kisika više neće rasti već će se energija za to povećanje dobiti anaerobnom glikolizom u brzim mišićima(tip II). To naravno rezultira naglim porastom laktata i iona vodika što u konačnici rezultira zamorom. Kod bicikle će doći do zamora prije nego što srčani puls dosegne maksimum, a to znači i utrošak kisika još neće biti maksimalan. Na osnovu poznavanja srčanog maksimuma može se napraviti relativno točna procjena VO2max. Oni koji su radili test maksimuma i znaju kako se to radi mogu koristiti taj podatak, a ostali mogu koristiti formule za izračun iako ona kod pojedinaca ima preveliku grešku. Kod mlađih osoba ona može iznositi +/- 12 dok kod starijih i +/-15 otkucaja u minuti. Meni je recimo maksimum 171 dok prema najboljoj varijanti formule(ima ih više) iznosi 164. Zapravo ovaj test je ipak sub maksimalni. Testovi sa triatloncima pokazuju mnogo manja(oko 6%) odstupanja od realnog VO2Max-a dok su uobičajena odstupanja kod onih koji ne treniraju biciklu od minus 10-15%. Razlog je kao što sam rekao u dobroj treniranosti veće grupe mišića koji se koriste pri bicikliranju.
Kad dobijete rezultate testa moći će te sve to lijepo
staviti na svoj FB profil i hvaliti se time: "Ja imam veliki ....". Možete realnije sagledati svoju trkačku budućnost i odustati od borbe sa vjetrenjačama ili dobiti još više motivacije. Možete sagledati svoju trkačku prošlost i možda prestati postavljati si uvijek isto glupo pitanje: što bi bilo, da je bilo? Kao što to ja radim. Može vam koristiti ako ponovite test nakon nekog perioda treninga da zaključite koliko napredujete ili možda ne napredujete. Bez obzira jeli Vam mali ili veliki uvjek postoji nešto što se zove inat i na kraju za inat sve napravite onako kako Vam se prohtije. Imajte na umu da su neki od svjetskih veličina(svjetski rekorder iz 1969.g Derek Clayton 2:08:34, VO2max od 69,7 mlkg-1min-1) imali prilično mizeran VO2max. Kad kažem mizeran mislim ipak na elitu. Svjetski rekord drži biciklista Oskar Svendsen(97,5) slijedi ga niz trkača na skijama, a od trkača najveći zabilježeni ima Matt Carpenter(92,0). Kod žena je rekorder čuvena olimpijska pobjednica i maratonka Joan Benoit(78.6). Sve iznad 40 je solidno i bolje od prosjeka zdravih netreniranih osoba(35-40). Kod žena je on u prosjeku nešto niži.

Nema komentara:

Objavi komentar