subota, 28. studenoga 2020.

Napredna kemija za trkače 3

GABA malo poznati dodatak

 Zapravo je već dulje vremana poznata kao "anti depresiv". Neki istraživači danas pokušavaju istražiti utječe li na procese koji mogu poboljšati sportske rezultate. Prije svega putem dodatne stimulacije hormona rasta ali i intenziviranja gubitka masnoće kao i povećanja izdržljivosti mišića.
GABA označava kraticu za "gamma amino butyric acid"(Gama-aminomaslačna kiselina). To je prirodna aminokiselina koji se u manjim količinama nalazi i u našem tijelu. Mada se ne nalazi u mišićima ili u hrani naše tijelo je može sintetizirati iz aminokiseline L-glutamin. Ta aminokiselina se može naći u centralnom nervnom sustavu ili stanicama gušteraće(pankreas) te u bubrezima.
Zapravo je zanimljiva i prva primjećena uloga GABA-e kao svojevrsnog regulatora moždane kemije.
GABA je glavni "inhibitorni" neurotransmiter u mozgu koji ima tendenciju prigušivanja moždanih elektro kemijskih aktivnosti. To donekle objašnjava njeno djelovanje na suzbijanju depresije pa i ublažavanje konvulzija. 

To sve zvuči dobro ali što GABA može ponuditi onima koji žele maksimizirati svoje performanse u sportu?
Prethodne studije su pokazale da dopuna prehrani u vidu GABA-e značajno utječe na stimulaciju lučenja hormona rasta. Hormon rasta(Growth Hormon ili kratko GH) je velika proteinska molekula koju luči endokrilna žlijezda u bazi mozga, hipofiza.
GH ima više bioloških funkcija u našem tijelu ali za sportaše je najvažnija da potiče sintezu proteina, potrošnju masnoće i povećava zadržavanje kalcija u kostima čime ih čini čvršćima. Taj hormon se u tijelu nalazi u nekoliko oblika od kojih su neki biološki aktivni. To znači da se mogu povezati sa adekvatnim receptorima po principu "brave i ključa" kako bi ostvarili određenu aktivnost.
Kod odraslih GH se ne luči konstantno već u naletima ili pulsevima 5 puta dnevno.
Pulsevi porasta GH traju oko 10 do 30 min, a najkarakterističniji i najlakše predvidiv je onaj približno jedan sat nakon utonuća u san. Međutim ekstremno snažni pulsevi se dešavaju i nakoj intenzivne vježbe pogotovo prilikom intervalnog i treninga snage.   
Slabljenje intenziteta lučenja GH sa godinama starosti je jedan od značajnih razloga zašto je intenzivan anaerobni trening bitan za održavanje vitalnosti i u poznim godinama. Stariji sportaši često taj aspekt treninga neopravdano zanemaruju. 

Dugo vremena točan odgovor na gore navedeno pitanje nije bio nedvosmislen pa su znanstvenici sa "Shenendoah University, Virginia" odlučili napravili jednu studiju o tome. Istraživači su postavili hipotezu da će konzumacija GABA-e povećati nivo GH u tijelu i tjekom mirovanja te omogućiti veći pulsni odaziv(porast GH) na intezivni trening nego što bi to omogućio samo trening. To podrazumjeva i veći porast biološki aktivnog ifGH(immunofunctional GH).

Odabrali su 11 zdravih muškaraca koji su redovno trenirali(treninzi snage tj. dizanje utega). Prosječna dob je bila oko 24 godine, a težina oko 88 kg. Testiran je utjecaj konzumacije 3 grama GABA-e na porast GH nakon perioda odmora ili nakon intenzivnog treninga. Tijekom studije izvršena su četiri testiranja:

Test 1 - Subjekti su konzumirali 3 gramske kapsule GABA-e ili identične kapsule punjene inertnim stolnim šećerom iste kalorične vrijednosti. Nakon toga su se odmarali i izvršena su ima mjerenja.

Test 2 - Izvršen je na isti način ali su sad oni koji su uzeli placebo konzumirali GABA kapsule i obrnuto.  

Test 3 i Test 4 - Je bio zrcalni test 1 i 2 ali su subjekti nakon toga izvršili intenzivni 15 minutni trening test. Trening  je uključivao razne vježbe sa utezima("chest press", "lat pulldown", "chest fly", "seated row", "shoulder press", "biceps curl", "triceps extension", "leg press", "leg curl", "leg extension", and "calf raise"). Mada za većinu ovih izraza znam što znače jednostavno nemam adekvatnog prijevoda jer nije da baš često visim u teretani ... možda bi trebao. 

Prije svakog testa uzimani su uzorci krvi te je isto ponovljeno 15, 30, 45, 60, 75 i 90 minuta nakon testa tj. treninga. U uzorcima je analiziran sadržaj i koncentracija irGH i ifGH. Testiranja su izvršena u periodu od 7 do 9 ujutro kako bi se izbjegao utjecaj dnevne varijacije lučenja GH. 

Rezultati analize su bili zanimljivi. Nije uočena nikakva razlika u performansama ispitanika prilikom konzumacije GABA ili placeba. To je bilo i očekivano jer GBA ne može direktno utjecati na poboljšanje performansi ali konzumacija GABA-e prije vježbe(testa) je uzrokovala značajan porast GH(irGH i ifGH) u odnosu na samu vježbu. Na primjer 30 minuta nakon vježbe razina irGH je bila 200%, a razina ifGH 175% veća u odnosu na placebo grupu. Osim toga porast GH u mirovanju je bio oko 15 puta veći nego u placebo grupi. Time je u potpunosti potvrđena korist upotrebe ovog dodatka brži oporavak nakon intenzivnih treninga.

Direktan utjecaj GABA-e na performanse?

Iako su znanstvenici u prethodnoj studiji pokazali da je dodatak GABA u prehrani sportaša koristan za lučenje hormona rasta, postoje i naznake da može imati i direktniji utjecaj na procese adaptacije na trening.
Neke studije na miševima su ukazale na to da je povećan nivo GABA-e u krvi miševa povezan sa sposobnošću pretvorbe takozvanih brzih mišića tip 2b u izdržljive mišiće tipa 1 i 2a. Ako ste pratili moje postove ili čitali članke u Glasu Istre sjetiti će te se da sam spominjao mogućnost da jedna vrsta brzih mišića može biti trenirana za izdržljivost iako pri tome zadržava vrlo bitnu osobinu brzih mišićnih vlakana, a to je veća snaga i brzina kontrakcije. To je vrlo važan mehanizam adaptacije na trening izdržljivosti. Znanstvenici su primjetili promjene u vidu povećanja broja signalnih molekula poznatih kao PGC1α koje se oslobađaju nakon treninga izdržljivosti, a one pokreću metaboličku pretvorbu u mišićima koja ih čini izdržljivijima(kapilarnost i mitohondrijska gustoća). Dakle iako nedostaju primjereni testovi na ljudima gotovo je sigurno da GABA djeluje na povećanje signalnih molekula kao PGC1α. 

Sve te studije nisu istražile točne mehanizme djelovanja GABA-e na parametre kao što je to rast mišića ili oporavak nakon vježbe. Međutim neke novije studije dale su opet zanimljive rezultate. Tako je u prošlogodišnjoj studiji Japanskih znanstvenika istražena zavisnost upotrebe dodatka GABA-e sa proteinima nakon vježbanja na treningom induciranu mišićnu hipertropiju(porast mišićne mase).

Da bi to istražili 21 zdravi muškarac u dobi između 26 i 48 godina nasumično je konzumirao samo "whey proteine"(WP 10 g) ili "whey proteine" i GABA-u(WP+GABA 10g + 125 mg) svaki dan kroz 12 tjedana. Svi su uzimali dodatak 15 min nakon treninga ili prije spavanja u dane kad nisu trenirali.

Trening je bio dva puta u tjednu po 60 minuta(5 minutno zagrijavanje, 45 min vježbe i 10 minuta istezanje na kraju treninga). Sadržavao je razne vježbe za gornji i donji dio tijela. Obje grupe su imale isti protokol. Prije i nakon 12 tjedana pomoću metode DEXA(dual energy X-ray absorptiomery) izmjerena je i procjenjena kompozicija tijela(mišićna masa i masnoća) svih sudionika.
 

Rezultat?
Kao i kod prethodnih studija zabilježena je visoka razina GH posebno tijekom prvih 8 tjedana. Potvrđeno je i znatno povećanje mišićne mase uz smanjenje intermuskularne masnoće. 

Bez obzira na nepotpuno razumjevanje mehanizama djelovanja nameće se zaključak da je korištenje dodataka aminokiseline GABA uz već poznate Whey proteine siguran i dobar način da se uz pravilnu upotrebu i trening poboljšaju svi značajni faktori koji dovode do poboljšanja performansi trkača.  

U ovoj seriji postova sam koristio podatke iz raznih članaka časopisa "Peak Performance"(uglavnom od autora A. Hamilton).


  

Nema komentara:

Objavi komentar