petak, 2. listopada 2015.

Zakoni 6-10

Jučer sam neoprezno zagazio po stepenicama dok sam gledao ne znam ni ja gdje i razgovarao sa susjedom. Zamalo sam aterirao na nos. Stao sam rubom pete na stepenicu, izvrnuo nogu i vidio svemir iz j... bolne perspektive. Samo mi je još to trebalo na moje ionako izmučene noge. No svaka k..čeva nevolja ima neku dobru stranu. Jučer popodne dok sam trčao nešto laganini kilometara sa Ozijem i Vasom nisam ni kužio dali me bole prepone jer sam skidao sve svece sa nebesa pri svakom koraku desnom nogom! Ipak jutros i tetive bole nešto više i upala je još tu, a desni zglob totalka, blokiran ko zaribana makina. Kad zbrojim i išijas koji me ne znam zašto šije ovih dana(biti će zbog bure ... izem ti buru) dr. Kovač u Ankaranu će imati puno posla, a ja veliki račun. Dok nisam potpuno prolupao bar da završim onaj post o zakonima, pa evo nastavka.

Pokušaj ostvariti što više sa što manje treninga
ovaj zakon svakako nije napisao Newton, zapravo je u suprotnostima sa stavom koji je on iznosi u prvom zakonu. Njega je napisao jedan Crnogorac ... možda Lala(ko ja ...) ... ma zajebavam se ali moram priznati da se ponekad i malo kosi sa onim uvriježenim mišljenjem koje mi dugoprugaši, maratonci i ultramaratonci(za ove ne znam jer nisam još taj) imamo o sebi, a često se izražava kroz krilaticu "no pain no gain"(bez muke nema uspjeha). Zapravo sebe često smatramo "nad-ljudima", ljudima sa "čeličnim mudima" i često treniramo ili se trkamo razbijeni i sj..ni do daske. Pa što hoćete da priznam da bi radije da me smatraju trkačem sa "Čeličnim mudima" nego da budem "Lala" što zapravo jesam ... ta man'te se ćorava posla.                                          


Ne utrkuj se na treningu
Zapravo ovaj zakon sam namjerno malo preinačio jer u originalu glasi:"Don't Race When in Training or Run at Race Pace for Distances Above 16 Kilometers". Uf ... dugačko. Zakon nije "zakon" ako ga ne možeš zapamtiti. Ovaj kaže kao: ne utrkuj se dok treniraš ili ne trči brzinom utrke dulje od 16 kilometara! Newton je bio veliki protivnik "trials-a" i smatrao ih je gubitkom vremena ali se to opažanje odnosilo na utrke maratona, a ne na probne utrke od 8-12 km koje su za maratonce vrlo korisne. Zapravo sve utrke dulje od polu maratona ostavljaju previše oštećenja mišićnih vlakana zbog kojih oporavak treba trajati duže pa to remeti svaki kvalitetan program treninga.
A zakon ne utrkuj se na treningu je za sve one jako nabrijane iako često nedovoljno spremne trkače koji uvijek moraju biti na čelu kolone pa na treningu umjesto zagrijavanja raspale tempo i umiru na finiširanju svakog intervala iako im je pumpica već davno u "overspeed-u". J..ga moraju biti prvi to je njihov zakon.

Specijaliziraj se
Današnji vrhunski rezultati ostavljaju jako malo prostora za one nevjerojatno talentirane koji bi uz malo treniranja ovoga ili onoga mogli biti vrhunski dobri u više različitih disciplina. Ta vremena su prošlost i osim u slučaju kategorije jako starih trkača preko 100 g. gdje jedan trkač ima rekorde u svim disciplinama nema više jako univerzalnih trkača. Za rekreativce to nije neki bitan zakon ali recimo može imati posljedica ako se ne uzme u obzir. Treniranje za 5 i 10 kilometara nije bitno različito. Za 10 ili polu maraton također. Čak i za maraton i polu maraton može proći, ali ako neko želi biti brz na 5 km treba trenirati što više tu disciplinu jer spremanje za ultra maratone od preko 100 km neće svakako pomoći. Isto važi za one koji se povremeno žele okušati u triatlonu i sličnim utrkama izdržljivosti, moraju biti svjesni posljedica. Neće popraviti svoje maratonsko vrijeme trenirajući vožnju biciklom ili plivanje iako je takav trening u pojedinim fazama priprema dobar kao takozvani "cross" trening u kojem zadržavate fizičku aktivnost ali odmarate važne mišiće i zglobove od trčanja.
 
Ukomponiraj bazni trening i vrhunac
Ovaj zakon govori da dobri rezultati dolaze samo ako je period visokog intenziteta i niskog volumena(kilometraže) slijedio nakon perioda niskog intenziteta i visokog volumena.Detalji elaboracije ovog zakona-principa su previše obimni pa ih ostavljam za neki posebni post.   

Nemoj se pretrenirati
Pretreniranost je čest uzrok zašto pojedinci ostvaruju slabije rezultate na utrkama, a treniraju intenzivno. Osim toga to je pouzdano najbolji put u smjeru ozljede.



Odoh sad lječiti noge samo neznam dali se ono stavlja hladan oblog ili se treba popiti hladno pivo, a topli oblog ... nema veze "po-googlati" ću nešto.

Nema komentara:

Objavi komentar