nedjelja, 4. listopada 2015.

Zakoni 11-15

Neki bi rekli da je to kozmička karma ili nekakva božja kazna za valjda sve loše što sam u životu učinio ali sam gotovo siguran da bi u tom slučaju, mislim da tako nešto postoji bio okružen gomilom bogalja i hendikepiranih ljudi. Na kraju krajeva nekako mi se čini da su takvi(hendikepirani) zapravo mnogo bolji od ostatka ljudske vrste , zapravo siguran sam u to ... pa onda koji k..
Nije bilo dosta to jedno iskretanje noge jer se dobro sjećam da sam prije nekoliko godina uporno iskretao lijevu nogu na istom puteljku kroz šumicu na Lungomare i tako tri tjedna za redom dok treći put nije noga natekla kao buhtla. Po istom nacrtu sam u subotu ujutro izlazeći iz Zagrebačke banke po novo postavljenoj rampi za invalide opet iskrenuo istu nogu i od rovanja nosom po ulici se spasio egzibicijom zbog koje me tako ukočilo u križima da sam suznih očiju i iskrivljen kao trinaesti paragraf odšepao do kuće i tamo se nakljukao ibrufenom. Kakav išijas i tetive, to kao da više ne postoji.
Najgore je bilo noćas, a danas sam se htio nagraditi šetnjom Lungomare i popiti piće u "Šumi more" ali je završilo ponovnim klizanjem na strmim i mokrim stepenicama, ovaj put "samo" uz užasnu bol u križima koju niti Grička Vještica(pivo) nije mogla ublažiti. J..ga jedino sam izgleda siguran dok sjedim za kompićem i pišem. Pa evo ostatka zakona dok ne skinem uroke i prestanem padati! 

Treniraj sa trenerom
O ovom imam samo jednu rečenicu da kažem. Žao mi je što to nisam i sam probao jer je vrlo teško sebe sagledati objektivno čak i kad koristiš svu danas dostupnu tehnologiju i posjeduješ zavidno znanje. Iskusan i dobar trener bi mogao biti važan jezičak na vazi između prosječnih i izvanrednih rezultata ili zdravlja i ozljeda što je još važnije.


Treniraj svoj um
Ovo je vrlo kontraverzni zakon koji je dodao Tim Noakes pa ni objašnjenje ne daje nikakve jasne smjernice kako bi to trebalo vježbati um. Činjenica je da neki trkači mogu na utrkama natjerati sebe da idu preko granica i utrku završe potpuno potrošeni dok većini to ne uspijeva i nakon utrke imaju osjećaj da su mogli još.
Kako to funkcionira još je za istražiti ali trenirajte ustrajnost u izvršavanju zadanog bez obzira na uvjete ili subjektivni osjećaj da to ne možete. Zapamtite krenite od malih stvari ne nužno vezanih za samo trčanje i trud će se isplatiti. Čak i samo rekreativno trčanje zahtjeva određenu dozu samodiscipline i odricanja, a to je također trening uma. 

 
Odmori prije važne utrke
To uopće ne treba elaborirati samo što se odmor uzima uvijek potpuno subjektivno pa iz razgovora sa nekim trkačima ispada da je ok tri dana prije trke raditi intervale jer su dva dana dovoljna za odmor! J..te naravno da je dovoljno ali kako bi bilo kad bi napravio kvalitetan "taper" program od dva tjedna koliko bi tad trčao brže?
Studije su nedvojbeno pokazale da za duge trke, a pogotovo maraton period smanjenja volumena treba biti i tri tjedna, a u tim tjednima nema utrka. No meni jedan mladi trkač kaže:"Ja idem dva tjedna prije maratona(za koji se sprema da jako popravi osobni) na polu maraton u Zagreb". Zašto? Jer mu je tako rekao jedan malo stariji trkač: Kao on je uvijek bolje trčao maraton ako je trčao polu maraton prije toga(dali baš dva tjedna?)! Baš me zanima ...


Vodi detaljan dnevnik
Za one koji žele napredovati i izbjeći zamke ozljeda ili pretreniranosti vođenje što detaljnijeg dnevnika je vrlo bitno. Ako i ne uspijete uvijek ostati na pravom putu, pročitajte detaljno svoj dnevnik i uočiti će te gdje ste pogriješili. Nećete uvijek ponavljati iste greške i ozljeđivati se tako često. Vidjeti ćete kad napredujete ili kad ste napredovali, a kad je trening bio manje efikasan. Pamćenje, znam iz vlastitog iskustva nam je vrlo slabo i potpuno nekorisno u treningu. A podložno je i autosugestivnim paušalnim promjenama. Znate kad sam ono trenirao onako išao sam 5 hiljadarku 14:58, ustvari vjerojatno ste željeli ići toliko, a bilo je možda i 15:58 ili 15:08 ... ma znam da je bila osmica na kraju ..j..te ko da je to mala razlika. Ne sjećaš se niti koliko si išao na trkama prije nekoliko godina ako ne gledaš u papir, a kamoli koliko i kako si točno trenirao i to skoro svaki dan, ma tko bi to zapamtio. Evo što bi dnevnik trebao sadržavati:


- datum i vrijeme
- staza, duljina, vrijeme trčanja i puls
- detalji za sve dijelove treninga(intervali, pauze..)
- obuća
- vremenski uvjeti(temperatura, eventualno vlaga i vjetar)
- kako si osjećao trčanje: razina napora(Borg skala), užitak(ocjena od 1-5)
- opterećenje(umnožak brzine i duljine ili iz tabela)


Vrlo korisne su razne aplikacije vezane uz trkačke satove(Garmin, Polar ..) jer one mnoge od tih stvari automatski izračunavaju i spremaju te su dostupne kroz razne dijagrame i analize.

Shvati osnovne principe treninga
Ovo je malo slobodniji prijevod od "Understand the holism of training" jer pojam "holistic running" koji je 1964 prvi put upotrijebio Kenneth Doherty se odnosio na treniranje sa razumijevanjem i uvažavanjem svih procesa koji se dešavaju u našem tijelu prije i nakon treninga. Klasični treninzi su uvijek fokusirani samo na ono što se dešava u onih sat dva koliko trening traje.
Stres, radne obaveze i uvjeti, prehrana, spavanje i mnoge druge stvari, sve to utječe na našu sposobnost treniranja i trčanja. Kao što moramo razumjeti mehanizme adaptacije tijela za razne vrste treninga tako isto trebamo što bolje razumjeti i utjecaj svega ostaloga u našem životu na trčanje. Teško ali zato dovoljno dobar razlog da cijeli život učimo.


Nema komentara:

Objavi komentar