utorak, 28. studenoga 2017.

Kec iz matematike

 Napokon sam jučer izvadio šavove. Možda sam malo razočarao sestru koja ih je vadila jer nisam kukao kako je značajno najavila svima u prepunoj čekaonici. J... uzela me preko reda pa je ispalila: "prvo ćemo ovog muškog jer oni jako kukmaču"! E da samo zna kako kukumačem kad me u ruke ulovi Marijan kostolomac. Sve ostalo prema njemu je p... dim. Mene je toliko držalo uzbuđenje što ću možda već sutra moći trčati da nisam niti primijetio kad je završila. Malo sam bio razočaran što nisam osjetio neku razliku od prije. Valjda sam mislio da će sve potpuno proći odmah. Opet isto, malo boli kad nagazim ali ako ona kaže kako je sve ok onda nemam što da brinem. Pogledao sam kalendar i vidim da je i ovaj mjesec već iscurio. Ionako ne mogu više nadoknaditi ništa te će sve ostati na nekih četrdesetak kilometara. 
Opet jedan od onih gorih mjeseci u mojoj trkačkoj karijeri. No jedan maraton sam prevalio i ovaj mjesec. 
Ako se to računa, prevalio sam 42 godine braka. Za maratonca to bi trebala biti jubilarna godišnjica ali osim kume koja uvijek dođe, kuma koji se ovaj put sjetio točnog datuma, mojih staraca i samo jednih prijatelja drugi se nisu sjetili pa smo to proslavili u malom biranom društvu uz malo meze i maminu pitu od jabuka. Eto mala utjeha za neostvareni maraton na jesen. 
Prognoza za ostatak tjedna nije baš ohrabrujuća zato sam bez razmišljanja odmah ujutro odlučio trčati na posao da isprobam kako je stanje sa tabanom i mogu li uopće trčati. Ako ne bude išlo ja ću hodati pa kud puklo. To je samo 4 kilometra i ne bi trebao biti problem. Za nazad opet mogu trčati ili hodati jer ionako večeras moram na stadion pa mogu i tamo malo trčkarati ili samo sjediti ovisi kako će se sve to rasplesti.
Evo sad u pauzi za marendu sam pogledao što kaže Garmin i izgleda da je i on malo zarđao jer mi je za isti put kojim trčim na posao danas pokazao oko 160 metara manje.
Provjeravam tablice da vidim prosjek i ne mogu vjerovati svojim očima. U godini imam samo pet šest takvih trčanja od oko 4 km jer obično idem drugim putem tako da mi bude oko 5 km do posla. Najdulje trčanje je 4,14 km, najkraće 4,06 km, a većina je oko 4,10 km. Ali tablični kalkulator kaže da je srednja udaljenost 4,27 km!!!

Istini za volju to je OpenOffice odnosno onaj đabalesku tablični ali ne moraš biti matematički genije kako bi zaključio da srednja vrijednost nikako ne može biti veća i to dosta od maksimalne vrijednosti. Meni bi moja profesorica rekla sjedni i evo ti kec iz matematike. Kako da nakon ovoga vjerujem u bilo kakve podatke iz tih tabela? Odavno sam naučio da baš i ne vjerujem previše Garminu no to trenutno nije bitno. Prva četiri sam prevalio izgleda bez problema. Još ću do večeras četiri i možda par na stadionu. To bi trebalo biti dovoljno iako je daleko od prošlogodišnjih duljina ali bilo je i gore, a siguran sam da će biti još i gore ... jednom. 

2 komentara:

  1. Sakriven ti je jedan red broj 138 i tamo imaš neku veću vrijednost pa ti zato dođe 4,27.
    Koristi SUBTOTAL(101;H136:H143) koji ignorira skrivene ćelije pa će biti ok.

    Pozdrav
    Toni

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To sam i ja kasnije uočio. Nije mi vrag dao mira. U tom redu je kilometraža od 5 km pa je to bio točan prosjek. No ništa zato evo meni "kec" iz informatike. J...

      Izbriši