petak, 18. ožujka 2016.

Cikla

  Zaboravite na sve poznate umjetne stimulanse za trkače. Novije studije u Velikoj Britaniji, Švedskoj i USA na svjetlo dana su iznijele novog šampiona, a on ne spada u nijednu zabranjenu supstancu. To je povrće sa zadivljujućim efektom na našu fizičku spremnost, cikla!  
Na para olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine britanski atleta u kolicima David Weir je izjavio: " sok od cikle je najzaslužniji za osvajanje sve četiri moje zlatne medalje". No on nije jedini atleta koji koristi sok od cikle u svojoj prehrani tijekom priprema. Isto sredstvo koriste i mnogi atlete iz USA, Kanade, Nizozemske i Novog Zelanda. Zadnjih nekoliko godina sok od cikle postaje jako popularan među elitnim sportašima diljem svijeta kao dodatni pojačivač izdržljivosti. I to sa dobrim razlogom. Trkači koji piju sok od cikle prije trčanja doživljavaju značajan porast izdržljivosti.  
Profesor Andy Jones i njegov tim na "University of Exter" u Engleskoj je proveo seriju studija u kojima je dokazano da su trkači koji su uzimali 500 ml soka od cikle 2,5 sata prije treninga ili utrka imali poboljšane rezultate u prosjeku za 2,7%.  
Slična studija objavljena u "Journal of Applied Physiology(Žurnal primijenjene fiziologije) našla je da sok od cikle može poboljšati trkačku izdržljivost pri visokom intenzitetu trčanja i do 15%!
Iste rezultate je polučila studija grupe istraživača u Švedskom "Karolinska" Institutu i na odjelu primijenjene fiziologije i kineziologije univerziteta na Floridi(Gainesville). 

Sve studije su zaključile da sok od cikle sadrži visoke količine nitrata koji u konačnici olakšavaju proizvodnju ATP stanica(mišićno gorivo) u mitohondrijima(mišićne tvornice goriva). Sve ovo se postiže poboljšanjima u opskrbi stanica kisikom zbog blagotvornog djelovanja nuz produkta(NO ili dušični oksid) koji nastaje iz soka od cikle.

Studija tima sa Floride je zaključila da je konzumacija soka od cikle od 500 ml na dan kroz 6 dana na kontrolnoj grupi smanjila sistolički tlak i potrošnju kisika za vrijeme hodanja i trčanja. Prevedeno, to je povećanje otpornosti na vježbe izdržljivosti.

Švedski tim je u svojoj studiji dodatno istražio utjecaj anti bakterijskih sredstava za ispiranje usta i zubnih pasta na ovaj proces. Kad u tijelo unesemo ovaj bogati izvor nitrata oni se pretvaraju u nitrite zahvaljujući prvenstveno dobrim bakterijama u našim ustima odnosno slini. Obzirom da sredstva za ispiranje ubijaju sve bakterije, tako i one dobre nisu pošteđene. Zato ako želite da sok od cikle ima efekta, ne koristite takva sredstva ili ih odgodite za kasnije kad je taj proces već gotov. Isto važi i za pranje zubi.   

Na koncu studija je još pokazala da su neki trkači imali neočekivanih probavnih poteškoća jer nisu bili adaptirani na taj sok. Shit happens ... bi rekli englezi. Zato se preporuča postepeno prilagođavanje sa manjim količinama dok se probava ne navikne. Ja bi dodao samo ovome jer mi za to ne treba nikakva studija. Sok od cikle je odvratan ... bljak. Makar mi se čini da bi sok od velikih japanskih stršljenova bio još više bljaaaaak ali gušti su gušti. Uostalom di da ih nađem, a ovi naši su jako "nevrozni" ako ih diraš. Čak i kad dodam brdo drugog voća u blender nemreš ga ukloniti!
Neki nutricionisti tvrde da je prerađena cikla(obično ukiseljena) isto tako bogata nitratima, a ona ipak ima bolji okus, pa možda može da se konzumira i tako.  

Ipak ja sam odlučio probati koristiti taj sok u mojim sljedećim pripremama za maraton(ako ih bude ???) tako da ću početi konzumaciju od oko 500 ml/dnevno tri tjedna prije utrke. Jedan tjedan postepenog povećavanja količine do 500 ml i dva tjedna korištenja te 2 i pol sata prije starta utrke. Možda ne baš 500 ml da se ne us....
Eto savršeni plan još samo da počnem trenirati ... jebo te uvijek nešto zaboravim, a tek su mi 62.


1 komentar: