srijeda, 3. lipnja 2015.

Intervali(3 dio)

Jutros sam obukao čiste gaće, onakve što Mujo kaže ne znaš ni di je naprijed ni di je nazad... Stanem ispred klinike Peharec na putu za posao i umjesto da izađem iz auta ja sjedim tako ko mona i mislim. Šta će reći pa nema ni pet mjeseci da sam bio kod njega zbog koljena, a sad opet? Hoće li mi reći: nema trčanja neznam koliko ... ustrtario sam se okrenuo i na posao ... zvat ću telefonom možda? Možda i prođe samo od sebe. Dok skupim hrabrost evo da vas zabavim nečim što sam bio započeo i imam već napisano.

Frank's Killer Tempo Run
Nadam se da ste svi čuli za Frank-a Horwill-a. Ako niste reći ću samo da je to po meni jedan jako važan trener koji je dao ogroman doprinos razvoju modernog treninga(Horwill-ova formula i trener Sebastian Coe, Steve Ovett, Steve Cram ...). Sam naziv je malo zastrašujući i u slobodnom prijevodu bi značio: "Frankov ubitačni tempo trening". Hm.. kad se spominje tempo odmah to ne izgleda kao Interval ali u suštini je samo još teži nego uobičajeni. Ovaj trening je samo za maratonce i to one koje iz relativno kratkog treninga žele "iscijediti" što više.
Trčite 25 krugova od 400 metara(na stazi, to je 10km). Tempo mijenjate između tempa utrke na 5 km i tempa utrke u maratonu(ako niste trčali maraton koristite tablice ili Frankovu formulu). Nema odmora između krugova!
Ovaj teški trening može biti zamjena za intervale i tempo trčanje, a neki treneri ga smatraju najefikasnijim treningom za brzi povratak u formu nakon kratke stanke.
Moj tempo n
a primjer bi trebao biti 93/106 sek. po krugu. To odgovara brzini 3:52 min/km odnosno 4:23 min/km. Ovih 4:23 nisam do sada trčao na maratonu još već 4:35 ali to je ciljani tempo za sljedeći maraton izračunat prema mojim zadnjim utrkama(polumaraton i 5 km).
Na kraju bi mi ukupno vrijeme trčanja trebalo biti 41:21, što je samo malo više od jedne minute sporije od mog rezultata na 10 km! Teške stvari ... sretno sa ovim treningom.
Ako ne možete držati taj(vaš) tempo nemojte trčati sporije. Prekinite i hodajte jedan krug da se oporavite i nastavite gdje ste prekinuli. Trening će malo više potrajati ali efekt će biti gotovo isti. Drugi put ćete vjerojatno uspjeti.
Osim što je ovaj trening strašno dobar "fitness booster"(po našku diže ... ma ne ono nego formu), ovaj trening vam daje osjećaj za promjenu tempa i pomaže da tempo maratonske trke osjećate kao "lagani" tempo za oporavak(koji "psiho" trik!)
Ako ste primijetili i ovdje zec leži u grmu koji se zove tjedna kilometraža. Uzimajući u obzir da trčimo 5 km u intenzivnom tempu tjedna kilometraža nam mora biti iznad 60 km. Ja osobno ne vidim razlog zašto netko sa manjom tjednom kilometražom ne bi trčao recimo 9 ili 8 km na isti način. Uostalom probajte, ubacite malo rizika i eksperimenata u vaš trkački život, jer život bez rizika je kao hrana bez začina ... bljutav. 

Nema komentara:

Objavi komentar