petak, 7. srpnja 2017.

Obrao sam bostan

   Znam da to kažu kad nešto zaj.. kao ja ovu kilavu nogu ali nisam znao i nije me nikad zanimalo zašto se tako kaže. Srećom danas postoji Google pa svi ispadamo jako pametni i načitani. Sigurno je u to bio upleten neki "naš ljenčina". Bio to "lala", "dalmoš" ili možda "crnogorac" ... Ima ih u ovim našim krajevima sve se takmiče tko je jači. Uglavnom nije mu se dalo reći: "obrao si zeleni bostan", pa je ostalo samo ... bostan. Zeleni sigurno nije baš dobar. To bi značilo ono što sam i prije znao da je nešto jako loše. Zapravo bostan je nešto što ja baš volim iako moram priznati da ga zadnjih desetak godina ne jedem dovoljno kad mu dođe sezona.
To je sad rezervirano za moju kćerku. Na lubenicu koju skoro svaki dan kupujemo kad je ona tu stavlja koje kakve prijeteće ceduljice ... ne diraj, ...private, ... opasno po život, ... za ovo koljem i slično. Jedino se njen brat ne obazire i naravno rat svaki dan lebdi nad našim glavama. Bratoubilački rat za bostan! Ona se pravda: ja sam ovo teglila sa tržnice, meni je tata kupio, ja sam se danas zapisala ... bok te mazo kao da se zapisuje za pregled kod doktora. Njega to uopće ne zanima. On koristi pravo jačega i bezobzirnijega na plijen i još uživa što je nervira. Šta ima u toj lubenici? Voda j...te. Znam da voda nije dobra niti u koljenu. Nije voda pivo. Sad me podsjetio Ozi jer me zvao da mi kaže kako je pročitao moj novi članak u novinama izjavivši slavodobitno kako je "Uključio svoju klimu". Pri tom je možda mislio da je "otvorio pivo" jer me i pozvao u subotu na još jedan pivo pijući-trčeći event u mjesnu zajednicu Valdebek. Podsjetio me to da su došle vrućine koje ne osjećam jer ne trčim i da se treba dobro hidratizirati. Zato mi je pala na pamet lubenica. To je zabrinjavajuće jer uvijek je asocijacija išla na pivo. Znači lubenica ima oko 90% vode. Neki kažu 91, a neki boga mi i 92 kao da je postotak gore dole toliko važan. No zaintrigiralo me jer se dosta o njoj piše na trkačkim web stranicama i po forumima da je korisna za trkače. Neki pretjeruju i tvrde kako odvale i 10 kg dan prije neke duge utrke da se dobro hidratiziraju. To ja nebi nazvao hidratizacija već poplava u razmjerima onih koje opisuje Markes u “Sto godina samoće”. Sva je prilika da bi nakon toga cijelu noć i utrku proveo na klonji. Dobro, zaključak da je dobra kao nadoknada za izgubljenu vodu nakon trčanja ili utrke stoji. Sigurno je bolje i ukusnije nego naša pulska "špinovača". Jedna šalica soka ili 90% onoga što pojedemo te težine sadrži oko 40-50 kalorija u vidu lako apsorbirajućih ugljikohidrata pa je unutar prvog i drugog sata nakon treninga korisna za nadoknadu glikogena u mišićima. Sadrži još i oko 20-25% dnevnih potreba za vitaminom C i oko 10% vitamina A. Takođe sadrži lycopene, fitokemikaliju koja je povezana sa snižavanjem rizika od kancerogenih i srčanih bolesti. Njen sadržaj je čak veći nego u sirovoj rajčici.

To ipak nije objašnjenje zašto je toliko dobra za trkače pa su napravljene i neke studije da potvrde ili objasne još neke navodne koristi.  
 
Godine 2007 studija objavljena u časopisu "Journal of Nutrition" otkriva da je grupa zdravih osoba između 36 do 69 godina koja je konzumirala oko 1,5 kg lubenice dnevno kroz period od 3 tjedana značajno povećala nivo amino kiselina L-arginine koja je već prije potvrđena kao stimulans za postizanje boljih  sportskih rezultata. To je više puta potvrđeno kao u studiji iz 2010 godine objavljenoj u  "Journal of Applied Physiology" i drugima. 
 
Jedna studija na koju sam naišao je istraživala utjecaj konzumacije lubenice na sniženje krvnog tlaka. Studija koju je proveo Arturo Figueroa i Bahram Arjmandije sa Florida State University objavljena je 2010 godine u časopisu "American Journal of Hypertension". Oni su istraživali utjecaj konzumacije L-citrulline/L-arginine aminokiselina ekstrahiranih iz lubenice na grupu osoba starijih od 50 godinama sa hipertenzijom u periodu od 6 tjedana. Istraživanje je pokazalo da su svi subjekti popravili arterijske funkcije i snizili tlak. Stoga je i lako izvući posredni zaključak da je L-citrulline kojeg u velikoj količini ima u lubenici koristan i za poboljšanje dostave kisika za vrijeme treninga i poslje(oporavak). Za tlak nisam siguran što će mi to, moj je kao u mrtvog konja. Ako ste pažljivi primijetili ste i L-arginine kojeg sam spominjao u svom blogu "Još malo o kemiji". Njega zapravo nema u lubenici ali to je ista pašta kao i L-citrulline da tako kažem odnosno u tijelu se pretvara u L-arginine. Znači ne morate kupovati male pilulice za 150 "kunelića" kutija, tamanite lubenicu. Da sad ne elaboriram već ono što sam rekao o L-argininu, uglavnom jedna od važnih stvari je da sudjeluje u procesu stvaranja NO(dušikovog oksida) vrlo važnog za opuštanje glatkih mišića(krvne žile). Tu je još i utjecaj na hormonalnu aktivnost prije svega na hormon rasta. Zbog toga je lubenica gotovo idealna za oporavak bez ograničenja. U određenoj količini može biti korisna i prije treninga ili utrke ali ne da ti treba kariola za trbuh.
Studija izvedena na "Technical University of Cartagena" u Španiji je osim toga potvrdila povoljan utjecaj L-citrullina na prijenos glukoze unutar mišićnih vlakana.
 
Ima međutim i u tom grmu jedan zec. Naime analize pokazuju da je sadržaj L-citrullina znatno veći u sjemenkama i neposredno ispod kore. E kud ćeš sad. Hoćemo žvakati ko svinje sve ili ... ma kad je car bio cicija. Kupi još jednu neka i seljacima jednom svane. Mada njima od silnih posrednika sunce ne sja niti ljeti. Za utjehu mogu je jesti svaki dan da im malo padne tlak i ne padne mrak na oči. 

Nema komentara:

Objavi komentar